Tendintele interioare sunt in continua schimbare, readaptare si interpretare si, cu ajutorul unui designer de interior, stilurile pot fi perfect combinate pentru a crea o locuinta cu adevarat personalizata care sa reflecte intru-totul preferintele tale.

Interpretare si readaptare
Stilurile de design sunt deschise interpretarii. Cu putina viziune si o abordare indrazneata, detaliile caracteristice fiecarui stil pot fi imbinate cu succes.
Fuziune si indrazneala
Asadar, interioarele contemporane nu se rezuma doar la un mono-stil, ci se pot fuziona cu elemente specifice fiecarui stil, precum minimalism, industrial, bohemian, traditional, contemporan, modernist, scandinav, art deco si retro.
10 Idei si Sfaturi despre cum poti Integra un Basorelief in Decorul Casei Tale
In functie de stilul locuintei tale, un basorelief poate fi integrat cu usurinta si indrazneala, pastrand totodata particularitatile sale unice. Basorelieful, in designul de interior, reprezinta o forma de arta eleganta si rafinata care poate aduce o tusa personalizata in orice spatiu.
In continuare iti prezentam 10 dintre cele mai cunoscute stiluri de design interior si cum le poti readapta cu ajutorul unui basorelief. Sa incepem!
1. Minimalism
Un stil apropiat decorului contemporan, desi nu este la fel, locuintele minimaliste sunt definite mai mult prin ceea ce le lipseste.
Fara detalii exagerate sau ornamentatii excesive, stilul minimalism in designul de interior este caracterizat prin linii simple, culori neutre si lipsa detaliilor inutile.
La prima vedere, poate parea un stil nepotrivit pentru un basorelief. Cu toate acestea, o abordare simplificata a acestei tehnici sculpturale poate adauga un punct de interes subtil in spatiul minimalist.
Spre exemplu, un spatiu cu forme geometrice sau linii delicate, de preferat in aceeasi culoare cu peretele, poate deveni un element discret, dar elegant, care completeaza armonios estetica minimalista.
2. Industrial
Stilul industrial isi are reperele in cladirile si depozitele din zonele urbane si industriale.
Caracterizat de finisaje brute, caramida expusa, lemn netratat si metal, un basorelief poate aduce, in acest context, un contrast iesit din tipare, care suprinde prin indrazneala si fuziune.
De exemplu, un basorelief realizat dintr-un material care imita nuanta betonului se poate integra perfect intr-un decor industrial.
Textura bruta a basoreliefului poate fuziona cu peretii din caramida expusa sau tevile metalice, creand un echilibru intre detaliile brute ale stilului industrial si arta.
3. Bohemian
Stilul bohemian este definit, fara doar si poate, de o combinatie de culori, texturi si obiecte inspirate din diverse culturi si traditii. In acest context, un basorelief poate adauga o tusa culturala artistica spatiului.
Motivele florale, abstracte sau inspirate din arta tribala pot fi un punct focal intr-o camera boho.
4. Traditional
Stilul traditional evita, in general, tendintele interioarea actuale si opteaza pentru atentia la detalii decorative, lemn inchis la culoare, design de mobilier decorat si tesaturi cu modele bogate.
Intr-un decor traditional, un basorelief detaliat, inspirat din motivele clasice ale arhitecturii antice sau ale barocului, poate adauga cu succes o nota de rafinament.
Amplasat deasupra unui semineu clasic sau perete central, basorelieful poate deveni piesa de interes a camerei, completand in cele mai mici detalii mobila, accesoriile si, in genere, decorul traditional.
5. Contemporan
Stilul contemporan este deseori confundat cu cel modern, insa exista o diferenta notabila intre cele doua. In vreme ce stilul modern se bazeaza pe o reinterpretare a designului anilor 2000, cel contemporan foloseste elemente de actualitate.
Interioarele contemporane sunt recunoscute pentru liniile curate, spatiile deschise si paleta de culori neutra, insa, in acelasi timp, sunt si permisive cu includerea obiectelor de arta ca piesa de decor.
Un basorelief poate fi integrat intr-un spatiu contemporan prin detalii moderne, forme abstracte, cu aspect monocrom, pentru a nu perturba armonia simplista generala a spatiului.
6. Modernist
Stilul modernist in designul de interior este unul dintre cele mai influente miscari de design din secolul al XX-lea, care a luat nastere post-al Doilea Razboi Mondial, cuprinzand arhitectura, designul industrial, arta si designul grafic.
Cu accent pe functionalitate, stilul modernist evita ornamentele excesive.
Un basorelief cu linii clare, inspirat din geometrie sau natura, poate atrage toate privirile fiind integrat intr-un spatiu modernist, fara a compromite principiile moderniste ale designului.
7. Scandinav
Acest stil de design este inspirat, asa cum ii sugereaza si numele, de atmosfera caselor din tarile nordice precum Suedia, Danemarca si Norvegia.
Desi adesea sunt caracterizate ca fiind minimaliste, casele decorate in stil scandinav incorporeaza culori si modele indraznete, chiar jucause.
In acest context, un basorelief in tonuri deschise, inspirat de natura sau de motive geometrice simple, poate adauga o textura subtila, fara a incarca vizual spatiul.
Astfel, basorelieful contribuie la crearea unei atmosfere calde si relaxate, specifica designului scandinav.
8. Art Deco
Stilul Art Deco a luat nastere in Franta in anii 1910, continuand sa se dezvolte pana in anii 1930.
De-a lungul timpului, stilul art deco si-a conturat semnatura unui stil jucaus, elegant si costisitor, apreciat pentru designul elaborat, formele geometrice stilizate si culorile bogate.
In acest cadru, un basorelief extravagant poate oferi o imagine completa a fuziunii indraznete de detalii specifica stilului art deco.
Ca de exemplu, un basorelief cu motive geometrice complexe poate deveni un element central in acest cadru, punand accent pe lux, eleganta si opulenta.
9. Retro
Stilul retro in designul de interior este inspirat din diverse perioade ale secolului XX, caracterizat prin culori vibrante, forme curbe sau asimetrice.
Un basoreliefl, in acest context, poate fi realizat cu forme ludice si culori indraznete, inspirate de estetica animlor ’50 si ’60.
Amplasat intr-un punct central sau pe un perete decorat in culori vibrante, un basorelief poate aduce in stilul retro o nota de nostalgie si originalitate, completand “ca uns” mobila si decorul de epoca.
10. Coastal (litoral)
Mai putin cunoscut dupa nume, insa recunoscut dupa design, stilul coastal sau litoral este definit de interioare relaxate, zone de locuit deschise, care ofera acel sentiment lejer de plaja si apusuri la malul marii.
Stilul coastal este inspirat de peisajele marine. Caracteristicile principale ale acestui stil includ paletele de culori neutre, dominate de alb, albastru si tonuri nisipii, materiale naturale precum lemn si in, alaturi de accesorii decorative inspirate de scoici, ancore sau plase de pescuit.
Integrarea unui basorelief intr-un astfel de decor poate aduce profunzime spatiului, oferind o nota personala, personalizata si artistica.
Poti opta pentru un basorelief cu motive marine – valuri, corali, scoici sau pesti – realizat intr-o nuanta deschisa pentru a armoniza perfect paleta de culori a stilului litoral.
Amplasat deasupra unui semineu, pat sau pe un perete principal, basorelieful poate transforma un interior de inspiratie marina intr-un spatiu unic, care imbina functionalitatea cu arta.